Diğer fotoğrafçılık alanlarından farklı olarak, sokak fotoğrafçılığı; adını çekilen konudan değil fotoğrafın üretim biçiminden almaktadır. Düğün fotoğrafçılığının konusu düğün ve düğün kavramını oluşturan (örneğin gelin, damat, görümce 🙂 düğün mekanı, vb.) unsurlardan şekillenir. Benzer şekilde portre ya da stüdyo fotoğrafçılığını da düşünebiliriz. Ancak başta da dediğim gibi konu sokak fotoğrafçılığına gelince iş biraz değişiyor. Sokak fotoğrafçılığı; -geniş ve kapsayıcı bir yaklaşımla- hepimizi kuşatan insani durumların fotoğrafik olarak ifade edilme metodu olarak düşünülebilir.
Sokak fotoğrafçılığının en keyifli tarafı fotoğrafçısıyla özdeşleşmiş özgünlüğü ve eşsiz olmasıdır. Bu özgün yaklaşım her fotoğrafçıyla beraber oluşan farklı bakış açılarına hayat verir. Bu sebeple karşılaştığımız sokak fotoğraflarının bazılarında insanlar ve ifadeleri, bazılarında güzelleme ve biçimsel anlatım, bazılarında hayatın daha can yakan kısımları, bazılarında yine hayatın eğlendiren, keyif veren anları, bazılarında da tamamen hesapsız ‘o anın’ dondurulması vardır. Bu listeyi insan davranışlarıyla ilgili daha bir çok kategoriyi de ekleyerek genişletmek mümkündür.
Sokak fotoğrafçılığının -ortalama yaklaşımla- saniyenin 1/125’inde dondurulmuş ‘o an’ kavramına yaslamanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Evet fotoğraf belki 1/125s enstantane ile çekilmiş olabilir ama onun arkasında fotoğrafçının kişiliği, hayatı nasıl görüp algıladığı, analitik, duygusal ve sosyal zekasıyla nasıl bir kurgunun hayaline sahip olduğu önemlidir. Bu da çekilen fotoğrafı doğrudan şekillendirir. Sonuç olarak bu referans noktasıyla ilerlediğimizde, bir sokak fotoğrafçısının üretimi birbirinden bağımsız karelerden oluşmuş bir filme, ‘o an’ ların peşinden koşarak örülmüş harika bir maceraya dönüşür.
Sokak fotoğrafçısının bitmez tükenmez gayretinin, arayışının sebebine dair cevabı dışarıda aramamak gerekir. Çünkü çekilen her fotoğrafla, fotoğrafçının oto portresini oluşturan yap-boza bir parça daha eklenmiş olur. Her kare hayatımıza, iç dünyamıza, dünyayı nasıl gördüğümüze, hayallerimize ya da travmalarımıza dair ipuçlarını barındırır. Özetle fotoğrafçı aslında fotoğraf makinasının önündekini değil arkasındakini çeker, yani kendisini.
Burada esas konu sokak fotoğrafçılığının genel olarak ne anlama geldiği ya da toplum için ne ifade ettiği değil, bunun sizdeki karşılığının, anlamının ne olduğudur. Fotoğrafçının kendine sorması gereken ne çekmek istediği, neden çekmek istediği, hikaye anlatıcılığı rolünü üstlenirken fotoğrafları ve onların izleyicileriyle nasıl bir iletişim metodunu tercih ettiğidir.
O zaman sorumuza geri dönelim;
Sokak fotoğrafçılığı sizin için ne anlama geliyor?
Cevaplarınızı heyecanla bekliyorum.
Ayşen Ç.
Sokakta fotoğraf çekmek, fotoğrafta kendini bulmak, teknik ve duyguyu bir bütüne dönüştürmek kavramlarının hatırlatması olmuş. Yine farkında olmamız gereken detaylar vermişsiniz. Teşekkürler.